13 rue del Perceve, una inspecció al Raval

Una inspecció tècnica d’edificis, la ja coneguda i quasi popular ITE, és com una vinyeta de Francisco Ibáñez, en poc més d’una hora et fas una certa composició d’una petita organització social -una comunitat de veïns-, un món dins del món. En una estona podem fer-nos una certa “pel·lícula” de la realitat d’aquell barri, de com es porten entre ells, qui és el “raret” de l’escala, a què es dediquen, com tenen decorat el pis o quina opinió tenen dels nou vinguts.  És per això que m’agrada, no tant per la curiositat sinó per l’aprenentatge social que se’n desprèn.

13 rue del Perceve

Fa poc vaig tornar al Raval –de fet hi vaig sovint- a fer una Inspecció Tècnica. No va ser la primera sinó la quarta que he fet en els darrers 5 anys, a més d’altres dos projectes executats en el decurs d’aquest temps. Malgrat haver vist i viscut moltes coses curioses en les altres ocasions, aquesta ha estat diferent, potser per trobar-se en el bell mig del Raval, allò que en diuen el Raval Sud, la zona zero de l‘emigració Catalunya. En faré una cronologia real del temps, sense posar-ne noms perquè ningú es sentit al·ludit:

17:30h Arribo puntual, amb llum de dia per fotografiar la façana, la qual la observo atentament. El carrer està ple de gent, nens i nenes que venen de l’escola i d’altres persones dels comerços locals, aparentment tots estrangers. Faig les fotos ràpides com a precaució, estimo molt la meva Nikon. Cal dir que això ho faig en general, a tot arreu, sigui quin sigui el barri, i procuro fer-les quan no em mira ningú, buscant racons no visibles. És una mania que tinc, no m’han atracat mai, i al Raval la poso a prova, tot bé.

17:35h Contacto amb el President de la Comunitat, un noi jove, segons m’informa d’una comunitat autònoma espanyola, sense que jo li pregunti, segurament per marcar diferències amb els altres o com aquell que diu “jo sóc dels teus”. En qualsevol cas, un paio simpàtic i amable que em comenta que, malgrat no té molt de temps –ha d’anar a treballar-, m’acompanyarà en la visita. Per a mi millor, doncs em facilita la presentació als veïns i alhora ell mata la seva curiositat de saber com viuen.

17:40h Comencem la visita pel seu pis, per deferència a la seva atenció. Com no te cap incidència li demano d’anar a la coberta. Els edificis s’inspeccionen d’adalt a baix. La coberta t’aporta molta informació de l’edifici, com està dissenyat i com està construït. Així doncs ens encaminem a dalt del tot que, sense que serveixi de precedent, començarem la visita “la casa per la teulada”.

17:42h Arribem a la coberta, la visió és espectacular, es pot veure quasi tota Barcelona en 360º. Crida l’atenció, com en altre parts de la ciutat, que del ordre del traçat dels carrers es passa al caos de les cobertes, el desordre dels volums, l’acumulació d’antenes i parabòliques, i algun que altre àtic ben arranjadet.

17:45h Comencem a baixar i ens trobem amb els primers pisos buits. Aquest és d’una herència -em diu el President- i els fills no saben què fer-ne, em comenta. El barri no ajuda, afegeix, per acabar dient que està ple de trastos.

17:47h Ens obren la primera porta, un pis d’estudiants. Aquesta tipologia donaria per fer un blog sencer. Aquest és de noies la qual cosa s’agraeix, no tant pel fet de que siguin noies sinó perquè està endreçat i facilita l’ inspecció. Els de nois, en general, requerien un augment d’honoraris per la dificultat en la inspecció. La noia em parla en català, primera i última vegada que sentiré el meu idioma, no en trec conclusions, només ho poso de manifest.

17:49h Seguim baixant, dos pisos de gent de Bangladesh i Filipines. Segurament no hi cap una agulla per la sobre explotació del pis, que aprofito per dir que tenien en prou feines 40 metres quadrats. Compto un mínim de 3 llits, un d’ells doble. Aquestes persones treballen al món de la restauració de tota la ciutat. Un amic meu que s’hi dedica diu que són excel·lents, “treballen molt i no es queixen”, la qual cosa vol dir que viuen d’un  sou de 700 o 800 € i malviuen compartint un pis d’aquestes dimensions.

17:53h Truquem a una porta de la qual surt el soroll molt alt d’un televisor, bona senyal segur que hi son. El President marxa al pis de sota, diu que no vol estar present perquè la veïna “està boja”.  Afortunadament no m’obre la porta, així que no comprovo fins a quin punt li pot portar la bogeria.

17:55h Apareix un “paisano”, si més no del President, de la mateixa comunitat autònoma. Un senyor que viu allà “tota la vida”, amb un pis ben maco i arranjat. Un dels pocs propietaris que hi viu a la finca. Hagués estat bé tenir una conversa llarga amb ell sobre el barri, però aquesta gira sobre els nouvinguts, així que abans que no em foti vermell seguim baixant. Cal dir però, que aquestes persones estan a les trinxeres de l’avanç de l’emigració, en especial aquella que no parla com nosaltres, aquella que no té el mateix color de pell i aquella que no resa igual que nosaltres. Així que no és estrany que la seva percepció sigui extrema o hostil, cal ser una mica comprensius doncs.

17:58h Ja estem arribant al final i ens apareix el pis d’un llatinoamericà, en concret un noi dominicà, amb el seu fillet petit.  La salutació entre ell i el President és cordial i amigable, una altra cosa. Aquests no formen part del grup anterior, parlen i resen com nosaltres, potser tenen la pell diferent, no son “perillosos”.

18:00h La darrera porta, la sorpresa final, no volen obrir. Al darrera la veu d’una dona que ens diu que no parla espanyol y que, en un bon anglès, em pregunta de què es tracta i que parli amb el seu marit. El President es molesta per l’idioma i m’aporta informació interessant. El marit té tres botigues al mateix carrer i ella només baixa per portar els fills a l’escola, per anar a resar i per a preparar i deixar el dinar a les botigues de l’home.

18:05h Anem a la botiga -que també tenia que visitar-, i no hi és el marit. Parlo amb un noi que amb prou feines m’entén (com li explico què és una ITE?). Un “momento” em diu. Apareix una altra persona i tornem a fer la mateixa explicació. Un “momento” em diu, ja en van dos. Finalment arriba el marit, aquest m’entén perfectament i em diu que l’acompanyi al pis. Insisteixo que no vull molestar que si no té esquerdes o humitats no cal visitar-lo. No crec que salpiqués el significat de la paraula “esquerda “ o “humitat” doncs insiteix.

18:10h Tornem a pujar al pis però em demana que m’esperi al replà mentre ell amaga les dones. Efectivament, en entrar al pis, no hi ha ningú. M’enrecordo de l’escena dels romans a Monthy Python a “Life of Brian”. Les dones estan totes tancades a una habitació mentre jo reviso al pis. Passo d’entrar en l’habitació on hi son les dones, ja n’he tingut prou i amb això dono per tancada la inspecció.

Surto de la Comunitat acomiadant-me del President el qual m’ha ajudat molt en la inspecció i li agraeixo pel seu temps. Marxo a prendre una coca-cola i a anotar algunes de les coses que he vist, tècnicament parlant, alhora que reflexionar sobre l’experiència.

Em venen al cap altres visites al Raval en les que he vist un “pis patera”, una habitació d’uns baixos on vivia una parella a un bebè sense ventilació ni finestres, o diversos lofts de disseny per gent esnob, tot això en un mateix edifici. Segurament aquest no és dels pitjors però, socialment, és un dels més interessants.

Aquesta complexa realitat viu en un mateix edifici, però també en la nostra ciutat. Em venen a la ment moltes preguntes, i poques respostes doncs no es fàcil de comprendre. El que si tinc clar és que aquesta onada d’emigració dels darrers anys ha escombrat amb la població local d’aquesta barris, essent la integració molt difícil per les innombrables barreres existents. Els pocs que queden, en forma de dic de contenció, es troben absolutament desbordats i el lloc que deixen en marxar es ocupat per un nouvingut que, malgrat les condicions de vida dels habitatges visitats o la precarietat dels seus treballs, viuen molt millor que en els seus països d’origen.

13 rue del Percebe, una inspección en el Raval (v. esp)

Una inspección técnica de edificios, la ya conocida y casi popular ITE, es como una viñeta de Francisco Ibáñez, en poco más de una hora te haces una cierta composición de una pequeña organización social -una comunidad de vecinos-, un mundo dentro del mundo. En un rato podemos hacernos una cierta “ película” de la realidad de aquel barrio, de cómo se llevan entre los vecinos, quién es el “rarito” de la escalera, a que se dedican, como tienen decorado el piso o qué opinión tienen de los recién llegados. Es por eso que me gusta, no tanto por la curiosidad sino por el aprendizaje social que se desprende.

Hace poco volví al Raval -de hecho voy a menudo- a hacer una Inspección Técnica. No fue la primera sino la cuarta que he hecho en los últimos 5 años, además de otros dos proyectos ejecutados en el transcurso de este tiempo. A pesar de haber visto y vivido muchas cosas curiosas en las otras ocasiones, ésta ha sido diferente, quizás por encontrarse en el corazón del Raval, lo que llaman el Raval Sur, la zona cero de la emigración en Cataluña. Haré una cronología real del tiempo, sin poner nombres para que nadie se sienta aludido:

17: 30h Llego puntual, con luz de día para fotografiar la fachada, la que observo atentamente. La calle está llena de gente, niños y niñas que vienen de la escuela y de otras personas de los comercios locales, aparentemente todos extranjeros. Hago las fotos rápidas con precaución, amo mucho mi Nikon. Hay que decir que esto lo hago en general, en todas partes, cualquiera que sea el barrio, y procuro hacerlas cuando no me mira nadie, buscando rincones no visibles. Es una manía que tengo, no me han atracado nunca, y en el Raval lo pongo a prueba, todo bien.

17: 35h Contacto con el Presidente de la Comunidad, un chico joven, según me informa de una comunidad autónoma española, sin que yo le pregunte, seguramente para marcar diferencias con los otros o como aquel que dice “yo soy de los tuyos” . En cualquier caso, un tipo simpático y amable que me comenta que, aunque no tiene mucho tiempo -ha de ir a trabajar-, me acompañará en la visita. Para mí mejor, pues me facilita la presentación a los vecinos y al mismo tiempo él mata su curiosidad de saber cómo viven.

17: 40h Empezamos la visita por su piso, por deferencia a su atención. Como no tiene ninguna incidencia le pido de ir a la cubierta. Los edificios se inspeccionan de arriba abajo. La cubierta te aporta mucha información del edificio, como está diseñado y como está construido. Así pues nos encaminamos arriba del todo para que, sin que sirva de precedente, comenzaremos la visita “la casa por el tejado”.

17: 42h Llegamos a la cubierta, la visión es espectacular, se puede ver casi toda Barcelona en 360º. Llama la atención, como en otas partes de la ciudad, que del orden del trazado de las calles se pasa al caos de las cubiertas, el desorden de los volúmenes, la acumulación de antenas y parabólicas, y algún que otro ático bien arregladito.

17: 45h Empezamos a bajar y nos encontramos con los primeros pisos vacíos. Este es de una herencia -me dice el Presidente- y los hijos no saben qué hacer, me comenta. El barrio no ayuda, añade, para terminar diciendo que está lleno de trastos.

17: 47h Nos abren la primera puerta, un piso de estudiantes. Esta tipología daría para hacer un blog entero. Este es de chicas lo que se agradece, no tanto por el hecho de que sean mujeres sino porque está ordenado y facilita la inspección. Los de chicos, en general, requerían un aumento de honorarios por la dificultad en la inspección. La chica me habla en catalán, primera y última vez que sentiré mi idioma, no saco conclusiones, sólo lo pongo de manifiesto.

17: 49h Seguimos bajando, dos pisos de gente de Bangladesh y Filipinas. Seguramente no cabe una aguja por la sobre explotación del piso, que aprovecho para decir que tenían apenas 40 metros cuadrados. Cuento un mínimo de 3 camas, una de ellas doble. Estas personas trabajan en el mundo de la restauración de toda la ciudad. Un amigo mío que se dedica a ello dice que son excelentes, “trabajan mucho y no se quejan”, lo que quiere decir que viven de un sueldo de 700 u 800 € y malviven compartiendo un piso de estas dimensiones.

17: 53h Llamamos a una puerta de la que sale el ruido muy alto de un televisor, buena señal seguro que están. El Presidente marcha en el piso de abajo, dice que no quiere estar presente porque la vecina “está loca”. Afortunadamente no me abre la puerta, así que no compruebo hasta qué punto le puede llevar la locura.

17: 55h Aparece un “paisano”, al menos del Presidente, de la misma comunidad autónoma. Un señor que vive ahí “toda la vida”, con un piso bien bonito y arreglado. Uno de los pocos propietarios que vive en la finca. Hubiera estado bien tener una conversación larga con él sobre el barrio, pero esta gira sobre los recién llegados, así que antes de que me ponga rojo seguimos bajando. Hay que decir sin embargo, que estas personas están en las trincheras del avance de la emigración, en especial aquella que no habla como nosotros, aquella que no tiene el mismo color de piel y aquella que no reza igual que nosotros. Así que no es extraño que su percepción sea extrema u hostil, hay que ser un poco comprensivos pues.

17: 58h Ya estamos llegando al final y nos aparece el piso de un latinoamericano, en concreto un chico dominicano, con su hijo pequeño. El saludo entre él y el Presidente es cordial y amigable, otra cosa. Éstos no forman parte del grupo anterior, hablan y rezan como nosotros, tal vez tienen la piel diferente, no son “peligrosos”.

18: 00h La última puerta, la sorpresa final, no quieren abrir. Detrás la voz de una mujer que nos dice que no habla español y que, en un buen inglés, me pregunta de qué se trata y que hable con su marido. El Presidente se molesta por el idioma y me aporta información interesante. El marido tiene tres tiendas en la misma calle y ella sólo baja para llevar los hijos a la escuela, para ir a rezar y para preparar y  dejar la comida en las tiendas de su esposo.

18: 05h Vamos a la tienda -que también tenía que visitar-, y no está el marido. Hablo con un chico que apenas me entiende (¿cómo le explico qué es una ITE?). Un “momento” me dice. Aparece otra persona y volvemos a hacer la misma explicación. Un “momento” me dice, ya van dos. Finalmente llega el marido, éste me entiende perfectamente y me dice que lo acompañe al piso. Insisto en que no quiero molestar que si no tiene grietas o humedades no es necesario visitarlo. No creo que supiera el significado de la palabra “grieta” o “humedad”, pues insiste.

18: 10h Volvemos a subir al piso pero me pide que me espere en el rellano mientras él esconde las mujeres. Efectivamente, al entrar en el piso, no hay nadie. Me acuerdo de la escena de los romanos de Monthy Python en “Life of Brian”. Las mujeres están todas cerradas en una habitación mientras yo reviso el piso. Paso de entrar en la habitación donde están ellas, ya he tenido suficiente y con ello doy por cerrada la inspección.

Salgo de la Comunidad despidiéndome del Presidente el cual me ha ayudado mucho en la inspección y le agradezco por su tiempo. Marcho a tomar una coca-cola y anotar algunas de las cosas que he visto, técnicamente hablando, al tiempo que reflexionar sobre la experiencia.

Me vienen a la cabeza otras visitas en el Raval en las que he visto un “piso patera”, una habitación en unos bajos donde vivía una pareja con un bebé sin ventilación ni ventanas, o varios lofts de diseño para gente esnob, todo ello en un mismo edificio. Seguramente este no es de los peores pero, socialmente, es uno de los más interesantes.

Esta compleja realidad vive en un mismo edificio, pero también en nuestra ciudad. Me vienen a la mente muchas preguntas, y pocas respuestas pues no es fácil de comprender. Lo que si tengo claro es que esta ola de emigración de los últimos años ha barrido con la población local de estos barrios, siendo la integración muy difícil por las innumerables barreras existentes. Los pocos que quedan, en forma de dique de contención, se encuentran absolutamente desbordados y el lugar que dejan al marchar se ocupado por un recién llegado que, a pesar de las condiciones de vida de las viviendas visitadas o la precariedad de sus trabajos, viven mucho mejor que en sus países de origen.

Quant a David Lladó Porta

Arquitecte, Màster en Projectació Urbanística per la UPC Professor en Rehabilitació de la Fundació Politècnica, Escola Sert, i de Gestió de Projectes a la UIC. Pots veure més informació sobre mi en www.dacarquitectura.com
Aquesta entrada s'ha publicat en Arquitectura i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s